top of page

HUMUSLINE Nyers Bioszén

Előállítás

A bioszén növényi szén, melyek fő tulajdonsága a tiszta szén tartalom és a porozitásából fakadó megkötő képesség.

Gabonapejvák, napraforgó héj és válogatott faapríték oxigénmentes pirolizálása 600 ° C-on, majd vízzel történő aktiválása.

Alkalmazás

A bioszén nem tápanyag, de nagy felülete miatt optimális élőhelye a kívánt (aerob) mikroorganizmusoknak! A tápanyagokat gyorsan tárolja, ezért azok nem vesznek el. Továbbá tárolja a vizet, ezért jelentősen növelheti a talaj termékenység növekedésének hatékonyságát.


FIGYELEM: A nyers bioszén közvetlen talajon történő alkalmazása negatív hatásokat eredményezhet, mivel a bioszénnek először tápanyagokkal és mikrobiológiával kell "feltöltődnie". Csak az aktiválás után válhat megfelelően aktívvá és fejtheti ki pozitív hatását. 


Stockholm Faültetési Rendszerben: az ültető verem legalsó rétege, tömörítés, taposás nélkül 3 cm vastagságban kiszórva


Komposzt adalékként:  10-20 térfogatszázalékban a komposztálás utolsó, finomérési fázisában hozzákeverve

IMG-9d8f1b84b762ee541878460386ae024c-V.J

Előnyök

Az SFR rendszerben ez az alsó réteg felfogja a vízoldható tápanyagokat és lelassítja a vízmozgást a gyökérzónából.  

Komposzt adalékként a finomérésben lévő komposzthoz keverjük 10-25% arányban. Hatása a komposzt képességeinek katalizálása. A tápanyagveszteség egyértelműen - akár 50% -kal - csökken.

 

A komposztálás során a szag jelentősen csökken vagy teljesen felszívódik közvetlenül használat után. A bioszénnel komposztált anyag mindig nagyon erősen erdei talaj illatot áraszt, ami magas gombás mikrobiológiára utal.

 

A bioszénnel dúsított komposztnak már használatának első évében növekedést serkentő hatása van az alacsony tápanyag igényű növényekre - például sárgarépa, hagyma, gyógynövények, bab vagy borsó. Az ilyen komposzttal kezelt talaj évről évre jobbá válik ("terra preta effektus").

 

Az alkalmazást követő második évtől pozitív hatások várhatók a magas tápanyag igényű növények hozamában is.
 

Rendszeres használat esetén a talajok tartósan javulnak, ami a jobb növekedésben, a magasabb hozamban és az egészségesebb növényekben mutatkozik meg.

Referencia

Budapest, V. kerület, Arany János utca, I. ütem

Mintegy 160 méteren 29 fa került elültetésre a Stockholm Faültetési Rendszerrel.

Budapest, IX. kerület, Bakáts tér és Bakáts utca

A terület teljes rekonstrukciójában kiemelkedő a zöld felületek újragondolása, revitalizáslása. Itt valósult meg az ország első meglévő fás SFR megújítása, amelyben bioszenünk fontos szerepet kapott.

Kiszerelés

Ömlesztve, kis kiszerelésben vagy kérés esetén bigbag zsákban.

bottom of page