top of page

HUMUSLINE Nyers Bioszén

Előállítás

Gabonapejvák, napraforgó héj, válogatott faapríték oxigénmentes pirolizálása 600 ° C-on, majd vízzel történő aktiválása.

 

A bioszén növényi szén, melyek fő tulajdonsága a tiszta szén tartalom és a porozitásából fakadó megkötő képesség.

Alkalmazás

A bioszén nem tápanyag, de nagy felülete miatt optimális élőhelye a kívánt (aerob) mikroorganizmusoknak! A tápanyagokat gyorsan tárolja, ezért azok nem vesznek el. Továbbá tárolja a vizet, ezért jelentősen növelheti a talaj termékenység növekedésének hatékonyságát.


FIGYELEM: A nyers bioszén közvetlen talajon történő alkalmazása negatív hatásokat eredményezhet, mivel a bioszénnek először tápanyagokkal és mikrobiológiával kell "feltöltődnie". Csak az aktiválás után válhat megfelelően aktívvá és fejtheti ki pozitív hatását. 


Stockholm Faültetési Rendszerben: az ültető verem legalsó rétege, tömörítés, taposás nélkül 3 cm vastagságban kiszórva


Komposzt adalékként:  10-20 térfogatszázalékban a komposztálás utolsó, finomérési fázisában hozzákeverve

IMG-9d8f1b84b762ee541878460386ae024c-V.J

Előnyök

Az SFR rendszerben ez az alsó réteg felfogja a vízoldható tápanyagokat és lelassítja a vízmozgást a gyökérzónából.  

Komposzt adalékként a finomérésben lévő komposzthoz keverjük 10-25% arányban. Hatása a komposzt képességeinek katalizálása. A tápanyagveszteség egyértelműen - akár 50% -kal - csökken.

 

A komposztálás során a szag jelentősen csökken vagy teljesen felszívódik közvetlenül használat után. A bioszénnel komposztált anyag mindig nagyon erősen erdei talaj illatot áraszt, ami magas gombás mikrobiológiára utal.

 

A bioszénnel dúsított komposztnak már használatának első évében növekedést serkentő hatása van az alacsony tápanyag igényű növényekre - például sárgarépa, hagyma, gyógynövények, bab vagy borsó. Az ilyen komposzttal kezelt talaj évről évre jobbá válik ("terra preta effektus").

 

Az alkalmazást követő második évtől pozitív hatások várhatók a magas tápanyag igényű növények hozamában is.
 

Rendszeres használat esetén a talajok tartósan javulnak, ami a jobb növekedésben, a magasabb hozamban és az egészségesebb növényekben mutatkozik meg.

Referencia

Budapest, V. kerület, Arany János utca, I. ütem

Mintegy 160 méteren 29 fa került elültetésre a Stockholm Faültetési Rendszerrel.

Budapest, IX. kerület, Bakáts tér és Bakáts utca

A terület teljes rekonstrukciójában kiemelkedő a zöld felületek újragondolása, revitalizáslása. Itt valósult meg az ország első meglévő fás SFR megújítása, amelyben bioszenünk fontos szerepet kapott.

Kiszerelés

Ömlesztve, vagy kérés esetén bigbag zsákban.

bottom of page