top of page

HUMUSLINE SFR Finomszubsztrátum

IMG_2966.jpg

Előnyök

A fák telepítése egyre fontosabbá válik a városokban, a fák árnyéka és párologtatása csökkenti a hőmérsékletet, megszűrik a finomport és pozitív élettani hatásokkal bírnak az emberekre.  Különösen, ha nincs csapadékvíz csatornarendszer, ez az innovatív fásítás néhány éven belül megtérül a csatornarendszer megtakarításainak köszönhetően.


A Finomszubsztrátum fejlesztésénél a stabilitás volt a cél - végül is a fának legalább 100 évig ebben a közegben kell állnia. Ennek megfelelően csak a stabil és aktivált bioszén, a legmagasbb minőségű Humusline Humuszkomposzt és a stabil kvarchomok jöhetett számításba.

A bioszén nem bomlik, nem mozog a talajban, pórusai pedig mikrobiológia életteret, tápanyag és vizet tartalékolnak több száz éven át. Erre bizonyíték a Terra Preta. Ezek olyan tulajdonságok, amik önmagában komposzttal nem érhetünk el, mert az idővel ásványosodik és eltűnik a talajból.

Előállítás

Ezt a terméket a Stockholm Faültetési Rendszerhez (SFR) fejlesztettük. HUMUSLINE Talajaktivátorból és kvarchomokból áll 1: 4 arányban. A térfogatsűrűség 1,24 kg / l.

Alkalmazás

Az SFR szerint töltse meg a fagödröt 30 cm-es durva zúzottkő réteggel (100-150 mm osztályozott szemcseméret), és tömörítse jól úthengerrel.

 

Ezután vigye fel a Finomszubsztrátumot 5 cm-es rétegekben, majd mossa be a zúzottkő pórusaiba.

 

Ismételje meg ezt a folyamatot, amíg a szerkezeti talaj fel nem töltődik a Finomszubsztrátummal.

 

Ezután vigye fel a következő réteg durva kavicsot, tömörítse újra és töltse fel ismét a Finomszubsztrátummal.

 

1 köbméter szerezeti talajhoz 250 liter (azaz 25%) Finomszubsztrátra van szükség.

Referenciák

Budapesten már három helyszínen valósult meg, vagy áll éppen megvalósítás alatt SFR fásítás:

Kiszerelés

Ömlesztve, vagy kérés esetén bigbag zsákban.

bottom of page