top of page

Stockholm Faültetési Rendszer

A 2010-es évek elején Stockholm belekezdett a nulla CO2 kibocsájtású zöld város programjának fejlesztésébe. Olyan komplex megoldásokat kerestek, amely egyszerre jár pozitív hatással a természeti környezetre, a városüzemeltetés érdekeire és a városlakók életminőségére. A Stockholm Faültetési Rendszer az egyik legsikeresebb program, amelyet büszkén és nagy bizakodással valósítunk meg Magyarországon!

A fák akár 150-200 évig is életben maradnak és optimálisan fejlődnek.

pexels-karolina-grabowska-4207892.jpg
Stockholm Faültetési Rendszer Svédország

A Stockholmban kifejlesztett és róla elnevezett faültetési rendszer a városi környezetben olyan élőhelyet hoz létre a fák gyökerének, amely lehetővé teszi számukra, hogy akár 150-200 évig is életben maradjanak és optimálisan fejlődjenek. Ennek legnagyobb haszonélvezői pedig a városlakók.

A Szivacsváros modell részeként alkalmazott technológia alapja a talaj megfelelő szerkezete, összetétele. Olyan ültetőközegeket, szerkezeti talajokat használunk, amelyekben létrejöhet és fennmaradhat az önfenntartó ökoszisztéma.

A váztalaj réseit finomszubsztrátummal töltjük ki, melynek bioszén tartalma hosszú időre tápanyagokat biztosít a fák számára, az esővíz pedig behatolhat a fák gyökérzónájába és ott el is tárolódik. Ez lehetővé teszi az esővíz helyben történő felhasználását, így csökkentve a fák öntözési igényét is.

A STOCKHOLM FAÜLTETÉSI RENDSZER ELŐNYEI

zajcsökkentés, Stockholm Faültetési Rendszer

Zajcsökkentés akár 10 dB-lel

CO2 megkötés, Stockholm Faültetési Rendszer

Évente 100 autókilométernyi CO2 megkötése

Vízpárologtatás, Stockholm Faültetési Rendszer

Napi 400 liter vízpárologtatás

Városok hőmérsékletének csökkentése, Stockholm Faültetési Rendszer

Hűtés 5°C-ig

Csapadékhasznosítás, Stockholm Faültetési Rendszer

Vízvisszatartás akár

5000 liter fánként

Finompor szűrés, Stocholm Faültetési Rendszer

Évente 1,3 kg finompor szűrés

SZOLGÁLTATÁSOK

JELENLEGI RENDSZEREK

A gyengén növekvő és fejlődésükben elakadt városi fák nemcsak szomorú városképet jelentenek, hanem kihasználatlan lehetőség a városok számára, hogy jobb életminőséget kínáljanak lakóiknak. A városok - függetlenül attól, hogy falvak vagy megavárosok - egyre inkább küzdenek a következő problémákkal:

audio-2027154_1280_edited.jpg
Magas zajszint
co2_edited.png
Túl magas CO2 érték
25009_edited_edited.jpg
Szennyvíz problémák
thermometer-4353318_1920_edited.jpg
Túlmelegedés
thunderstorm-1987404_1280_edited.jpg
Viharok esetén magas kockázatok
architecture-107598_1920.jpg
Szomorú városkép
city-5182531_1920_edited.jpg
Rossz városi levegő

A jelenleg jellemzően használt 1,5 m x 1,5 m x 1 m méretű ültető gödrökben, nem is beszélve a felszín feletti favermekről, a fák nem fejlődhetnek ki a felületek lezárása miatt. A gyökerek bezáródnak, túl kevés víz jut a gyökerekhez,  a tápanyagellátás több mint korlátozott.

A következmény a nagyon gyenge növekedésű, betegségektől szenvedő és érzékeny fák. A felszíni vizek nagy része nem érhető el a fa számára, hanem szennyvízcsatornán keresztül elvezetik, ami viszont ártalmatlanítási költségeket jelent a közösség számára.

Az egészséges és jól fejlett városi fák számos előnyt jelenthetnek, mint tüdő és szűrők a városok számára. Az SFR lehetőséget kínál a városüzemeltetők és a nagyvárosi területek lakói számára a legmagasabb minőségű fásított terek létrehozására.

SZERKEZETI TALAJ
Paradigmaváltás a faültetésben, a városüzemeltetésben

Rétegrend, Stockholm Faültetési Rendszer

A szerkezeti talaj egy zúzott kőzet alapú termőközeg, amely képes alátámasztani a gyalogos és a járműforgalom úttestét, ezért használatuk lehetővé teszi a fagödrök meghosszabbítását a szilárd burkolt felszín alatt. Ez lehetővé teszi a tervezők számára, hogy elegendő talajt biztosítsanak ahhoz, hogy egy fa egészséges és érett legyen.

 

Strukturális talajú gödrök tervezésekor a tetőkről, utakról és aszfaltozott felületekről összegyűlt csapadékvíz a fa gödrébe kerül. Az ilyen megközelítéssel telepített fák és fagödrök hozzájárulnak a csapadékvíz-gazdálkodási rendszerekhez, azaz a vizet a helyszínen tartják!

Az építési kivitelezéseknél használt tipikus gépek felhasználhatók  a szerkezeti talajok kialakításkor, ami azt jelenti, hogy könnyen megvalósíthatóak. Az egyszerű kialakítás lehetővé teszi a szerkezeti talajok utólagos feltárását a burkolat lefektetése után is, ha bármilyen későbbi talajmunkára van szükség.

Finomszubsztrátum, funkcionális talajok, Stockholm Faültetési Rendszer
Finomszubsztrátum

A kövekből/betonzúzalékból épített durva szerkezet pórusait speciális finomszubsztrátummal töltjük fel. Erre a célra egy speciális terméket fejlesztettünk ki, melynek alapja a bioszén. A Talajaktivátor termékünk egy aktivált bioszén, amely biztosítja a megfelelő tápanyagokat és mikrobiológiát a fa egészséges növekedéséhez, továbbá több száz évig stabil is marad. A Finomszubsztrátum 1 rész Talajaktivátorból és 4 rész mosott kvarchomokból áll.

A HUMUSLINE Talajaktivátor és a HUMUSLINE Finomszubsztrátum termékünkről itt olvashat bővebben.

AZ SFR TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI

 

A városi fák legjobb hosszú távú előnyeinek kihasználása érdekében olyan fagödröket kell terveznünk, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy elérjék életciklusuk érett szakaszát, ahol hosszú évekig fennmaradnak, kevés karbantartási igény mellett.

 

A fák a fenntartható vízelvezető rendszer fontos részét képezhetik. Nagy mennyiségű vizet vonnak fel a talajon keresztül, leveleik pedig felfogják és lassítják a vizet, mielőtt az a földre érne. A fa gyökerei a talajból és a talajvízből is képesek elnyelni a szennyező anyagokat. Ezért fontos, hogy a fagödröket integrálva legyenek a csapadékvíz rendszerbe.

Ingyenes tervezési segédlet a tervezők, kivitelezők számára

  • Különböző burkolatú sablon keresztmetszeti tervek

  • egy rendszer leírás, ami az SFR módszer kivitelezési, tervezési, gyakorlati szempontjait is bemutatja.

  • A tervrajzokat kérés esetén .dwg formátumban is át tudjuk adni.

3 FŐ TERVEZÉSI ALAPELV

Talaj, Stockholm Faültetési Rendszer tervezés
Talaj mennyisége

A tervezőknek elegendő talajt kell megadniuk ahhoz, hogy a fát érett méretükben támogassák. Fa érett állapotú méretéhez mérten ez 15-30 m3/fa.

Vízellátás, Stockholm Faültetési Rendszer tervezés
Víz

A fáknak folyamatos vízellátásra van szükségük, ha virágozni akarnak. A városi környezetben a fa vízellátása természetesen fenntartható, ha az esővizet összegyűjtik és a fa gödrébe vezetik.

Levegőztetés, Stockholm Faültetési Rendszer tervezés
Levegő

A gyökerek és a talaj organizmusai lélegeznek a növekedéshez szükséges energia előállításához, amely folyamat oxigént igényel. Ezért utakat kell biztosítani a talaj és a föld feletti légkör gáznemű cseréjéhez, valamint biztosítani kell, hogy a talaj stabilan porózus maradjon.

AZ ELSŐ MEGVALÓSULT PROJEKT MAGYARORSZÁGON

STOCKHOLM FAÜLTETÉSI RENDSZERREL ÚJULT MEG
A GÖNCZ ÁRPÁD PARK ÓBUDÁN

TOVÁBBI MEGVALÓSULT PROJEKTEK

Sörház utca

Sörház utca

Budapest V. kerület

Havas utca

Havas utca

Budapest V. kerület

Váci utca

Váci utca

Budapest V. kerület

Szomory Dezső tér

Szomory Dezső tér

Budapest, V. kerület

Horváth Mihály tér

Horváth Mihály tér

Budapest, VIII. kerület

Arany János utca

Arany János utca

Budapest, V. kerület

Hild tér

Hild tér

Budapest, V. kerület

Bakáts tér és Bakáts utca

Bakáts tér és Bakáts utca

Budapest, IX. kerület

Lidl parkoló

Lidl parkoló

Nagy Lajos király útja, Budapest

TANÁCSADÁSI SZOLGÁLTATÁSOK

 

A Gardenfutura az SFR technológia szakértője és ezt tanácsadói szolgáltatásként, valamint alapanyag ellátóként kínálja. Segítséget nyújthatunk a projekt minden szakaszában, a kezdeti tervezéstől kezdve a részletes tervezésig és a favermek telepítésének helyszíni felügyeletéig.

 

Vegye fel a kapcsolatot, ha bármilyen kérdése van a tervezéssel vagy kivitelezéssel, a szerkezeti talajok felhasználásával kapcsolatban. Csapatunkkal részletes válaszokat adunk Önnek.

KÉRDÉSE VAN?

Szőllősi Gábor, Gardenfutura

Szőllősi Gábor

Stockholm Faültetési Rendszer, Arany János utca, Budapest, V. kerület
bottom of page