top of page

Stockholm Faültetési Rendszer

Gyakori, hogy a városi fák rossz egészségi állapotban vannak, és a szilárd burkolatba fák gyakran fiatalon pusztulnak el. Ennek számos oka lehet, de a legtöbb esetben azért van, mert nem jutnak elegendő gyökérzónához a talajban, nem kapnak elegendő vizet és levegőt. Ha a városi fák nem érik el érettségüket, akkor azoknak az előnyöknek csak a kis részét adják, amelyeket potenciálisan a városoknak hozhatnak.

A Stockholm Faültetési Rendszer (SFR) gyakorlatias és hatékony megoldást kínál fák utcákon történő telepítésére. Tevékenységünk a technológiához szükséges know-how, anyagok és eszközök teljes körű szállítása, a tájépítészek, tervezők, kivitelezők, beruházók kiszolgálása.

Rendszer, amely egyszerre szolgálja a fák, a városüzemeltetés és a városlakók érdekeit

A 2010-es évek elején Stockholm belekezdett a nulla CO2 kibocsájtású zöld város programjának fejlesztésébe. Olyan komplex megoldásokat kerestek, amely egyszerre jár pozitív hatással a természeti környezetre, a városüzemeltetés érdekeire és a városlakók életminőségére. A Stockholm Faültetési Rendszer az egyik legsikeresebb program, amelyet büszkén és nagy bizakodással valósítunk meg Magyarországon!

Jelenlegi rendszerek

A gyengén növekvő és fejlődésükben elakadt városi fák nemcsak szomorú városképet jelentenek, hanem kihasználatlan lehetőség a városok számára, hogy jobb életminőséget kínáljanak lakóiknak. A városok - függetlenül attól, hogy falvak vagy megavárosok - egyre inkább küzdenek a következő problémákkal:

audio-2027154_1280_edited.jpg
Magas zajszint
co2_edited.png
Túl magas CO2 érték
25009_edited_edited.jpg
Szennyvíz problémák
thermometer-4353318_1920_edited.jpg
Túlmelegedés
thunderstorm-1987404_1280_edited.jpg
Viharok esetén magas kockázatok
architecture-107598_1920.jpg
Szomorú városkép
city-5182531_1920_edited.jpg
Rossz városi levegő

A jelenleg jellemzően használt 1,5 m x 1,5 m x 1 m méretű ültető gödrökben, nem is beszélve a felszín feletti favermekről, a fák nem fejlődhetnek ki a felületek lezárása miatt. A gyökerek bezáródnak, túl kevés víz jut a gyökerekhez,  a tápanyagellátás több mint korlátozott.

A következmény a nagyon gyenge növekedésű, betegségektől szenvedő és érzékeny fák. A felszíni vizek nagy része nem érhető el a fa számára, hanem szennyvízcsatornán keresztül elvezetik, ami viszont ártalmatlanítási költségeket jelent a közösség számára.

Az egészséges és jól fejlett városi fák számos előnyt jelenthetnek, mint tüdő és szűrők a városok számára. Az SFR lehetőséget kínál a városüzemeltetők és a nagyvárosi területek lakói számára a legmagasabb minőségű fásított terek létrehozására.

Szerkezeti talaj - paradigmaváltás a faültetésben, a városüzemeltetésben

A szerkezeti talaj egy zúzott kőzet alapú termőközeg, amely képes alátámasztani a gyalogos és a járműforgalom úttestét, ezért használatuk lehetővé teszi a fagödrök meghosszabbítását a szilárd burkolt felszín alatt. Ez lehetővé teszi a tervezők számára, hogy elegendő talajt biztosítsanak ahhoz, hogy egy fa egészséges és érett legyen. Strukturális talajú gödrök tervezésekor a tetőkről, utakról és aszfaltozott felületekről összegyűlt csapadékvíz a fa gödrébe kerül. Az ilyen megközelítéssel telepített fák és fagödrök hozzájárulnak a csapadékvíz-gazdálkodási rendszerekhez, azaz a vizet a helyszínen tartják!

IMG_2966_edited.jpg
Finomszubsztrátum

A kövekből/betonzúzalékból épített durva szerkezet pórusait speciális finomszubsztrátummal töltjük fel. Erre a célra egy speciális terméket fejlesztettünk ki, melynek alapja a bioszén. A Talajaktivátor termékünk egy aktivált bioszén, amely biztosítja a megfelelő tápanyagokat és mikrobiológiát a fa egészséges növekedéséhez, továbbá több száz évig stabil is marad. A Finomszubsztrátum 1 rész Talajaktivátorból és 4 rész mosott kvarchomokból áll.

A HUMUSLINE Talajaktivátor és a HUMUSLINE Finomszubsztrátum termékünkről itt olvashat bővebben.

A Stockholm város által végzett ültetési program kimutatta, hogy kivételesen egészséges fákat lehet nevelni szerkezeti talajok használatakor.

 

Az építési kivitelezéseknél használt tipikus gépek felhasználhatók  a szerkezeti talajok kialakításkor, ami azt jelenti, hogy könnyen megvalósíthatóak. Az egyszerű kialakítás lehetővé teszi a szerkezeti talajok utólagos feltárását a burkolat lefektetése után is, ha bármilyen későbbi talajmunkára van szükség.

Kép1.png

Az SFR tervezésének alapjai

 

A városi fák legjobb hosszú távú előnyeinek kihasználása érdekében olyan fagödröket kell terveznünk, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy elérjék életciklusuk érett szakaszát, ahol hosszú évekig fennmaradnak, kevés karbantartási igény mellett.

 

A fák a fenntartható vízelvezető rendszer fontos részét képezhetik. Nagy mennyiségű vizet vonnak fel a talajon keresztül, leveleik pedig felfogják és lassítják a vizet, mielőtt az a földre érne. A fa gyökerei a talajból és a talajvízből is képesek elnyelni a szennyező anyagokat. Ezért fontos, hogy a fagödröket integrálva legyenek a csapadékvíz rendszerbe.

A sikeres tervezésnek három fő szempontja van:

Black Soil
Talaj mennyisége

A tervezőknek elegendő talajt kell megadniuk ahhoz, hogy a fát érett méretükben támogassák. Fa érett állapotú méretéhez mérten ez 15-30 m3/fa.

Image by mrjn Photography
Víz

A fáknak folyamatos vízellátásra van szükségük, ha virágozni akarnak. A városi környezetben a fa vízellátása természetesen fenntartható, ha az esővizet összegyűjtik és a fa gödrébe vezetik.

letöltés (3).jpg
Levegő

A gyökerek és a talaj organizmusai lélegeznek a növekedéshez szükséges energia előállításához, amely folyamat oxigént igényel. Ezért utakat kell biztosítani a talaj és a föld feletti légkör gáznemű cseréjéhez, valamint biztosítani kell, hogy a talaj stabilan porózus maradjon.

Készítettünk a tervezők, kivitelezők számára egy szabadon hozzáférhető tervezési segédletet. Ebben különböző burkolatú sablon keresztmetszeti tervek, valamint egy rendszer leírás található, ami az SFR módszer kivitelezési, tervezési, gyakorlati szempontjait is bemutatja. A tervrajzokat kérés esetén .dwg formátumban is át tudjuk adni.

ELŐNYÖK ÉS JÖVŐ

Zajcsökkentés akár 10 dB-lel

Évente 100 autókilométernyi CO2 megkötése

images (2).jpg

Napi 400 liter vízpárologtatás

thermometer-4353318_1920_edited.jpg

Hűtés 5°C-ig

Image by Jong Marshes

Vízvisszatartás akár

5000 liter fánként

smoke-5476047_1920.jpg

Évente 1,3 kg finompor szűrés

Tanácsadási szolgáltatások

 

A Gardenfutura az SFR technológia szakértője és ezt tanácsadói szolgáltatásként, valamint alapanyag ellátóként kínálja. Segítséget nyújthatunk a projekt minden szakaszában, a kezdeti tervezéstől kezdve a részletes tervezésig és a favermek telepítésének helyszíni felügyeletéig.

 

Vegye fel a kapcsolatot, ha bármilyen kérdése van a tervezéssel vagy kivitelezéssel, a szerkezeti talajok felhasználásával kapcsolatban. Csapatunkkal részletes válaszokat adunk Önnek.

Kérdése van?

Gabor.jpg

Szőllősi Gábor

IMG_20220629_132933.jpg
bottom of page