top of page

Miyawaki mini erdő

30x sűrűbb

10x gyorsabb növekedésű

100% biodiverz

50-300 nm területen

A Miyawaki mini erdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdősítéseknél, lenyűgözően összetett ökoszisztémák, amelyek az évek során önfenntartó növénytársulásokká érnek. Ezek a mini erdők könnyen ültethetők városi környezetben, például lakóövezetekben, iskolák udvarán, vállalati és gyári területeken, vagy bármely kihasználatlan városi telkeken. A Miyawaki erdőtelepítési módszerrel már több, mint 2000 erdőt hoztak létre szerte a világban.

A módszer közvetlenül a természeti folyamatokból és a biológiai sokféleségből merít ihletet: 15-30 különböző fa- és cserjefajt ültetnek együtt nagy sűrűségben, azután ezek a növény közösségek nagyon jól együttműködnek, és tökéletesen alkalmazkodnak a helyi időjárási viszonyokhoz.

A  Miyawaki mini erdők hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élmény nyújtanak, csökkentik a nyári hősziget effektust a városi környezetben.

clipart507690.png

A fák évente legalább 1 métert növekednek.

forest-clipart-forest-clipart-plant-leaf-cabbage-vegetable-transparent-png-868413.png

Az új erdő három éven belül eléri a biológiai ökológiai egyensúlyt.

atmos_03_akira_miyawaki_hero_1920_v-1280x1894.jpg

Akira Miyawaki japán botanikus és a növényökológia szakértője, szakterülete a magvak és a természetes erdők kutatása. Világszerte tevékenykedik a természetes növényzet helyreállításának szakembereként a leromlott területeken. Akira Miyawaki botanikusprofesszor a feltalálója a róla elnevezett erdőültetési módszernek. 2006-ban Kék Bolygó díjjal tüntették ki, amely az ökológia Nobel-díjának felelő meg.

Miyawaki erdők a világban

jp-03.png

Japán

favpng_india-vector-map-royalty-free.png

India

be-03.png

Belgium

nl-03.png

Hollandia

gb-03.png
at-03.png

Egyesült Királyság

Ausztria

Ma szerte a világon ültetnek Miyawaki metódus szerint mini erdőket, többek közt: Japán, India, Belgium, Hollandia, Egyesült Királyság, Pakisztán, Franciaország, Banglades stb. Egyre több városi önkormányzat és vállalat karolja fel a mini erdők telepítést, ezzel is segítve a klímacélok elérését, a városok élhetőbbé tételét. 

A Miyawaki erdők tulajdonságai

miyawaki_suru.jpg

Sűrű

Sűrűbben ültetünk, mint a hagyományos erdőtelepítéseknél szokás. A Miyawaki erdőtelepítésnek a sajátja, az őserdő szerű megjelenés, koncentrált ültetés. 

miyawaki_sokfele.jpg

Biológiailag sokfélébb, gazdagabb

Nem csak fákatt ültetünk, hanem együttműködő növényközösséget hozunk létre.  Egy-egy Miyawaki mini erdőbe 30-50 féle faj kerül elültetésre, ami elősegíti az állati és növényi fajok együttműködését, egy új lokális ökoszisztéma alakul ki. 

Gyorsabb növekedés

A minierdő telepítése előtt, tápanyagban dús, erre a célra fejlesztett ültetőközeggel alapozzuk meg a leendő Miyawaki mini erdőt egészséges növekedését. A kedvező ültető közeg, a sűrű ültetés kedvez a gyors növekedésnek, a biológiai sokféleség kialakulásának. A Miyawaki mini erdőkben a fák átlagosan évente egy métert nőnek!

miyawaki_gyors_novekedes.jpg

Őshonos fajok, önfenntartó ökoszisztéma

A Miyawaki mini erdőt a helyi környezethez igazított őshonos fajok kiválasztásával ületjük. A sokféleségének köszönhetően az mini erdő 3 év után önfenntartó ökoszisztémává fejlődik, a növekvő fák, cserjék egymást segítve alkotnak sűrű, egészséges, gyorsan növekvő életközösséget.

Miért éri meg Miyawaki mini erdőket telepíteni?

Az erdők szépítik és egészségesebbé teszik a városi környezetet mindenki számára.

Az erdők életteret biztosítanak a biológiai sokféleség számára.

Az erdők javítják a levegő minőségét, párologtatással szabályozzák a lokális hőmérsékletet.

Az erdők jelentős mennyiségű CO²-t tárolnak.

A sűrű növényzet csökkenti a zajt.

Miyawaki városi erdőt ültetni közösségi esemény. 

 A Miyawaki mini erdő telepítése

1. lépés – Talaj előkészítése


Helyszíni felmérés, mintavétel a talajból, meghatározzuk a leendő ültetőközeg minőségét és mennyiségét.  A terep előkészítése során, rossz minőségű városi talajok esetében teljes talajcsere is szükséges lehet a kiválasztott magas tápanyag tartalmú, jó nedvességmegkötő ültető közeggel.

 
2. lépés - Fajok kiválasztása


Először az ökokörnyezet felmérése következik: azonosítjuk azokat az őshonos fajokat, amelyek az adott területen legalkalmasabbak az együttültetésre. Átnézzük az adott régió történeti feljegyzéseit, hogy megértsük, mi is az igazán őshonos. Összesen 15-30 fajt választunk ki a nagyméretű fáktól a bokrokig.


3. lépés - Ültetés


Tervet készítünk a Miyawaki mini erdő telepítésre. Gondolni kell arra, hogy az első 2-3 évben rendszeres öntözés szükséges, tehát legyen vízvételi pont, ugyancsak gondolni kell a talaj előkészítés során munkagépek mozgására, illetve jó, ha a leendő mini erdő körbe lesz kerítve.   
A Miyawaki városi erdőt sűrűn ültetjük, négyzetméterenként legalább 3 fát ületünk, cserjéket, talajközeli fajokat, kúszónövényeket.  A legtöbb mítosztól eltérően a csemeték nem a táplálkozásért küzdenek, hanem együttműködnek a túlélésért. 

 

A Miyawaki mini erdő ültetése közösségi esemény, bevonhatók cégek munkatársai, önkéntesek, iskolai osztályok.
 

4. lépés - Mulcsozás


A palánták elültetése után a talajt vastag talajtakaróval kell rétegezni, jellemzően szalmával. Ez talajszigetelőként biztosítja a nedvesség megtartását.
 

5. lépés - Fenntartás

A növekedő csemeték gyomnövényekkel szembeni védelme érdekében a Miyawaki mini erdő az első 2-3 évben karbantartást igényel.

 

Az első három évben a növények körülbelül 5% elhal, viszont a többi növény, a jó minőségű, magas tápanyagtartalmú ültető közegnek hála megered, kialakul a biológiai egyensúly. A Miyawaki városi erdő rövid időn belül otthona lesz madaraknak, bogaraknak, gyíkok és sünök találnak benne ideális életteret. 

Puliyarakonam-first-project-after-3-years-5.jpg

Finanszírozás

 

A Miyawaki mini erdő ültetése kiváló alkalmat ad az együttműködésére, legyenek azok vállalatok, civil szervezetek, önkormányzatok és magánszemélyek. A Miyawaki mini erdő ültetése komplex folyamat, a helyszín kiválasztásától, a talaj előkészítésen át, az ültetésig és az utógondozásig. 


A vállalatok a társadalmi felelősségvállalási stratégiájuk (CSR) részeként a Miyawaki mini erdő telepítésben, akár terület adományozóként, akár finanszírozóként, de önkéntes munkával is hozzájárulhatnak a város, a környezetük zöldebbé tételéhez. Az önkormányzatok is részesei lehetnek a Miyawaki mini erdők telepítésének, földterületek biztosításával, vagy finanszírozóként is nyújthatnak támogatást. Az iskolák és civil szervezetek is bekapcsolódhatnak a programba, beépíthetik a környezettudatossági programjaikba.

Kérdése van?

Gabor.jpg

Szőllősi Gábor

miyawaki_taban.jpg
bottom of page