top of page

Szivacsváros technológiával újult meg a Göncz Árpád fa

A Szivacsváros koncepció egyik legsikeresebb módszerével, a Stockholm Faültetési Rendszerrel (SFR) újult meg az óbudai Göncz Árpád park.



Vizsgálatok igazolták, hogy a Göncz Árpád emlékfa és több társa az összetömörödött, levegőtlen talaj miatt pusztultak ki a parkban. Ezért olyan megoldást kellett találni, amely hosszútávon is megfelelő környezetet biztosít az újonnan ültetett fáknak.


A projekt keretében 6 darab ezüsthársat ültettünk az SFR szerkezeti talajába. Az ily módon ültetett fák gyökérzete jóval nagyobb teret kap a földfelszín alatt, mint a hagyományos módszerrel ültetett társaik. A nagyobb gyökérzóna egészségesebb, gyorsabban növő és sokkal tovább élő fákat jelent.


A Szivacsváros szemlélet azonban ennél sokkal több. A nagyobb gyökérzóna jóval több csapadékot tud befogadni, ezért a téren a csapadékvízgyűjtő csatornákat közvetlenül be lehet kötni a tér zöldfelületére, nem szükséges a csapadékot csöveken át elvezetni. Ennek az előkészítése történt meg most a téren 130 négyzetméternyi felület rendezésével.


A kipusztult fák még egy problémára rávilágították a figyelmet: a kutya vizelet nagy károkat okoz a fák működésében. Ezért a téren egy kutya WC-t alakítottunk ki, ahol a gazdik egy speciális, bioszénnel dúsított almos területre vihetik kedvenceiket, ezzel megóvva a fákat.


A park első helyszíne annak a folyamatnak, amelyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata indított el 2023-ban a Gardenfuturával történő együttműködésben. A Gardenfutura több sikeres budapesti fejlesztés szaktanácsadója, a Szivacsváros modell hazai képviselője.


A Szivacsváros modell technológiái megoldást nyújtanak a városokban a vízmegtartás, az aszályok és a villámárvizek hatásának csökkentésére azzal, hogy a lehullott csapadékot helyben tartva, azt zöldfelületek fenntartására hasznosítják. Az így átalakított területeken az éves átlagos hőmérséklet 5°C-kal alacsonyabb, a zaj akár 10 Db-lel is kevesebb lehet, a szálló por jóval kevesebb és a fák várható átlagos életkora újra eléri a 100-150 évet.


Reméljük, hogy a Göncz Árpád parkot már decemberben újra örömmel használják a lakók.

Comments


bottom of page