top of page

A 120 éves Richter Gedeon ajándéka Budapest Lakosainak: Mini Erdő a Tabánban

„Ezt látnod kell! Minierdő a Tabánban*

Tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők, és fajgazdagságuknak köszönhetően arányaiban sokkal több szén-dioxidot kötnek meg. Itt az első minierdő Magyarországon!


A 120 éves fennállását ünneplő Richter egy városi minierdőt hozott létre a budapesti Tabánban, 120 őshonos fa elültetésével. A Főkert szakembereinek közreműködésével telepített minierdő nem csupán Magyarországon, de Kelet-Európában is egyedülálló. Amennyiben a kísérlet sikeresnek bizonyul, úgy további hasonló erdők telepítése várható a városi klímaváltozás ellensúlyozására.

 

Az első minierdő: több mint kísérlet!
 

A minierdők koncepciója a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer ilyen apró erdőt ültetett Japánban és Malajziában. Ezek a minierdők nagyságrendileg tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők. Egy Miyawaki erdőben legalább harminc különböző fafaj található. A fajgazdagságnak köszönhetően arányaiban sokkal több szén-dioxidot képes elnyelni, mint azok az erdők, ahol csak egyféle faj található.
 

miyawaki.jpg

 „Franciaország, Belgium, USA, Thaiföld, Japán, Nagy-Britannia, India, Hollandia után végre Magyarországon is lesz Miyawaki erdő.” – tájékoztatott a Főkert társadalmi kapcsolatokért felelős osztálya.

A 120 telepített növény között olyan fajok találhatóak, mint a barkócaberkenye, gyertyán, vadkörte, vénic szil, kocsánytalan tölgy, csíkos kecskerágó, egybibés galagonya, és legnagyobb számban mezei- és korai juhar.

„Ezek a fajok jellemzően a budai hegyek lejtőin őshonosak, így a kis erdővel a meszes talajú, középhegységi lombhullató erdőtársulást imitáljuk. A Miyawaki erdők sajátossága, hogy a fiatal növények fényért való versengésére építi a sikert, így nem kell évtizedeket várni, hogy elérjék azt a magasságot és fejlettséget, amitől már erdőnek látszik az erdő.” 

A városi környezetben a talaj minősége nem ideális, ezért a minierdő területén talajcserére került sor. Az első magyar Miyawaki erdő 120 fája az idén 120 éves első magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon Nyrt. ajándéka a budapestieknek. 

„A Richter majd 120 éves fejlődésének állandó építőelemei a hosszú távú gondolkodás és a folyamatos innováció. Tudjuk, hogy hosszú távon csak úgy lehetünk sikeresek, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk környezetünk védelme érdekében és felelősséget vállalunk társadalmunk iránt.” – mondta el Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője. Hozzátette, hogy a minierdő projekt egyszerre szimbóluma az egészség megőrzésének és az innovációnak.


*Forrás: Richter Gedeon

bottom of page