top of page

Sétálj velünk a Szivacsvárosban nyáron is

Tavaszi Szivacsváros sétáink nagyon sikeresek voltak, külön öröm volt, hogy a tájépítészek mellett több önkormányzattól is jöttek érdeklődők. Reméljük, hogy egyre több településen valósulnak meg klímabarát zöld-kék-szürke infrastrukturális beruházások, mi azt éreztük, hogy sétatársaink nyitottan, érdeklődőn és gyakorlatiasan álltak a témához.


Egy visszajelzés: "Nagyon jó volt bejárni a séta pontjait, nagyon sok hasznos információval bővültek az eddigi ismereteim! Köszönöm még egyszer a sétalehetőséget!"


Májusi sétánkhoz csatlakozott dr. Szabó Krisztina, a MATE dendrológiai tanszékének docense is, aki betekintést nyújtott a városi klimatikus fafajok életébe, és megvilágított néhány növényválasztási szempontot.

Dr. Szabó Krisztina a Gardenfutura májusi Szivacsváros sétáján

Júniusban újabb sétára indulunk, a tavaszi helyszíneket járjuk be. Nyáron csak ezt az egy időpontot tervezzük, de ősszel tovább folytatjuk majd. A június 27-i alkalmon ismét csatlakozik hozzánk dr. Szabó Krisztina, így résztvevőink teljes képet kaphatnak a megvalósult projektekről.


A négy projekt hét helyszíne:


Bakáts tér és Bakáts utca

Boráros tér /  Miyawaki minierdő

A déli Váci utca és a kapcsolódó Sörház és Havas utca

Arany János utca

A nyári séta időpontja tehát június 27-én, 10:00-13:00 óra között lesz. 9:30-kor találkozunk a Bakáts téren, a templom előtt. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.



 

A Szivacsváros egy olyan komplex zöld-kék-szürke infrastruktúra, amely a vízmegtartást, az aszályok és a villámárvizek hatásának csökkentését, a minőségi zöldfelületek létrehozását és az élhető módon megépített városi infrastruktúrát egyszerre célozza meg.


A Szivacsváros technológiák alkalmazásával a városi fák, növények optimálisan fejlődnek, így tovább életben maradnak, eközben a vízmegtartás és annak helyszíni hasznosítása mellett csökkentik a városi hőmérsékletet, a zajt, a port, megkötik a szén-dioxidot, vizet párologtatnak, vagyis élhetőbb körülményeket biztosítanak a városlakók számára. Mindez úgy történik, hogy a városban nem esünk el a megszokott kényelemtől, legyen az parkolás, vagy utak-járdák.


A Gardenfutura többféle Szivacsváros technológiát kínál, melyek mindegyike önmagában megoldást nyújt a klímaváltozás okozta kihívásokra: a Stockholm Faültetési Rendszert, a Miyawaki minierdőket, esőkert technológiát, Rainmax biodiverz évelő ágyásokat és Urban Scape tetőkert telepítés módszerét. Komplex alkalmazásukkal igazi városi édenkerteket lehet varázsolni városainkból!


Jó úton haladunk! Budapesten már számos példát találhatunk Szivacsváros megoldásokra. Elsősorban Stockholm Faültetési Rendszerű telepítések és Miyawaki minierdők ültetése valósult meg a legnagyobb számban.




Comments


bottom of page