Sétálj velünk a Szivacsvárosban
top of page

Sétálj velünk a Szivacsvárosban

A Szivacsváros egy olyan komplex zöld-kék-szürke infrastruktúra, amely a vízmegtartást, az aszályok és a villámárvizek hatásának csökkentését, a minőségi zöldfelületek létrehozását és az élhető módon megépített városi infrastruktúrát egyszerre célozza meg.


A Szivacsváros technológiák alkalmazásával a városi fák, növények optimálisan fejlődnek, így tovább életben maradnak, eközben a vízmegtartás és annak helyszíni hasznosítása mellett csökkentik a városi hőmérsékletet, a zajt, a port, megkötik a szén-dioxidot, vizet párologtatnak, vagyis élhetőbb körülményeket biztosítanak a városlakók számára. Mindez úgy történik, hogy a városban nem esünk el a megszokott kényelemtől, legyen az parkolás, vagy utak-járdák.


A Gardenfutura többféle Szivacsváros technológiát kínál, melyek mindegyike önmagában megoldást nyújt a klímaváltozás okozta kihívásokra: a Stockholm Faültetési Rendszert, a Miyawaki minierdőket, esőkert technológiát, Rainmax biodiverz évelő ágyásokat és Urban Scape tetőkert telepítés módszerét. Komplex alkalmazásukkal igazi városi édenkerteket lehet varázsolni városainkból!



Jó úton haladunk! Budapesten már számos példát találhatunk Szivacsváros megoldásokra. Elsősorban Stockholm Faültetési Rendszerű telepítések és Miyawaki minierdők ültetése valósult meg a legnagyobb számban.


Ismerd meg velünk a már kész projekteket! Tégy velünk egy sétát, nézzünk meg együtt négy projekt hét helyszínét.



Szivacsváros séták Budapesten

Bakáts tér és Bakáts utca

A Garten Stúdió tervezésében 2022-ben megvalósult Tájépítészeti Nívódíjas Bakáts téri / Bakáts utcai projektben a korábbi 225 négyzetméter helyett összesen 1730 négyzetméternyi zöldfelületet hoztak létre. Stockholm-módszerrel ültettek fákat és hoztak létre vízbefogadó tereket, az országban elsőként pedig már meglévő fákat „stockholmosítottak”. A Gardenfutura a szerkezeti talaj beszállításán túl a tervezés folyamatában, illetve a kivitelezésben vett részt.


Szivacsváros a Bakáts téren

Boráros tér / Miyawaki minierdő

A déli Váci utca és a kapcsolódó Sörház és Havas utca

Arany János utca


A sétákat egyelőre két tavaszi időpontban hirdetjük meg, április 25-én és május 28-án, 10:00-13:00 óra között. A találkozó a Bakáts téren, a templom előtt 9:30-kor lesz.


A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.



bottom of page